Страницы

пятница, 10 апреля 2020 г.

Черемуховая мука-рецепты

https://www.facebook.com/groups/1706889896198146/permalink/2660400550847071/
 https://www.facebook.com/groups/1706889896198146/permalink/2660400550847071/
Люба Біріна
На Великодньому столі має бути плесканка. Так вчила мене бабуся з карпатського села. Вона відварювала сир з цільного, незбираного молока, трохи присолювала і ставила на ніч під прес. Все. Потім різала кубиками і давала до тарілки з ковбасою та яйцями і все притрушувала хріном. То є справжній автентичний рецепт бойківської плесканки. І ніякого подальшого запікання.
Але, живучи купу років у місті, купити ТАКЕ молоко я точно можливості не маю, зі збираного молока це вже звичний кисломолочний сир, який купи триматися не буде та й смак далеко не той. Тому варю плесканку по іншому рецепту, дуже добру, хоч і не зовсім традиційну.
Плесканка солена (на фото 1)
Довести до кипіння молоко (1 л, я використовую магазинне, 3.2% жирності). Окремо перемішати ручним вінчиком сметану (700 г, 22% жирності), кефір (300 г. 2,5% жирності), яйця (4 шт.), різаний пучок кропу, роздавлений часник (2 зубки), сіль за смаком. Вилити в кипляче молоко, акуратно перемішати, помістити на самий маленький вогонь, не мішати більше, то дуже важливо!.Має відійти сироватка. Виключити вогонь і залишити до охолодження в тій же посудині, не мішати!!! Друшляк вистелити двома шарами марлі. Охолоджений сир вибрати великою ложкою з дирками, дуже легко, що б не порушити сирні пласти, підвісити для стікання сироватки на ніч. Зранку помістити під гніт і в холодильник.
Живучи вже в місті навчилася готувати іншу плесканку - солодку, запечену в блюдцях. Так, я до неї даю крохмаль і манку, знаю, що до автентичної плесканки того не треба ( розумію, будуть писати - це сирна запіканка, а не плесканка)
Але, знову ж таки - питання жирності сиру, якщо 100% впевнені, що сир з цільного молока - можете не давати.
Плесканка солодка печена (фото 2 і 3)
Сир (0.5 кг) перетерти через сито. Додати кукурудзяний крохмаль (1 ст.ложка) і манку (1 ст.ложка), розм'якшене вершкове масло (50г). Окремо збити до білого 3 жовтки з 200 г цукру. Додати в сирну масу разом з цедрою 1 великого аппельсина і 1 лимона. Все перемішати. В кінці збити 3 білки до стійкої піни, акуратно перемішати з сирною масою. Розподілити по маленьких формочках (можна просто в блюдця, але тоді треба класти в холодну духову і починати з ними нагрів), змастити жовтком (трохи розвести молоком) запікати при 170 град.
На фото 3 я запекла в формі і охолоджену порізала.
Плесканка солодка варена (фото 4)
Молоко (1 л) довести до кипіння, влити в нього помішуючи сметану (250г) і яйця (2 шт.), Попередньо сметану і яйця перемішати до однорідної маси. Молочно-яєчну суміш помістити на самий маленький вогонь , не мішати більше, то дуже важливо!.Має відійти сироватка. Виключити вогонь і залишити до охолодження в тій же посудині, не мішати!!! Друшляк вистелити двома шарами марлі. Охолоджений сир вибрати великою ложкою з дирками,дуже легко, що б не порушити сирні пласти, підвісити для стікання сироватки на ніч. Зранку збити 250 мл 30% вершків, перемішати з сирною масою, ввести розтоплений білий шоколад (150г), додати по бажанню шоколадні краплі і цукати. Розмістити в малі формочки, помістити в холодильник до застигання, прикрасити по бажанню.
Примітка: зовсім не типова плесканка, але яка смачна!

Комментариев нет:

Отправить комментарий